Beszámoló a “10 éves a Zöld Óvoda” programsorozatról

 

 „Zöld Óvodás vagyok!” – ahogy az ovisok látják gyermekrajz pályázat és kiállítás
2016. szeptember 1.-november 14. Pepita Kultúrtér
A pályázatra 140 rajz érkezett, amelyet két hétig tekinthettek meg a Pepita Kultúrtérben.
Zsűrizés: óvodapedagógus hallgató, környezeti nevelő, múzeumpedagógus.
A záróünnepségre meghívtuk a részt vevő óvodák képviselőit, a gyermekeket szüleikkel együtt, és az óvoda környezeti nevelésében érintett partnereit is. Minden résztvevő intézmény emléklapot, a legtöbb alkotást beküldő óvoda ajándékcsomagot, az öt helyezett külön ajándékot és oklevelet kapott. A rendezvényre „vendégkönyvet” készítettünk, amelyben pozitív visszajelzéseket kaptunk.
Partnerkapcsolataink révén sok támogatást kaptunk a megrendezéshez:
– ajándékok: családi élménypark, állatkerti, vagy bábszínházi belépő (TreeMission.eu)
– pogácsa: Hungast Kft.
– helyszín biztosítása: Tett – Hely Ifjúsági Egyesület
A rajzokat még egy hónapig a saját óvodánkban is megtekinthették, majd a legjobbak bemutatásra kerültek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár országos kiállításán.
Résztvevő Zöld Óvodák: 15

 „Semmiből valamit” vizuális továbbképzés óvodapedagógusok számára
2016. november 21.Városközponti Óvoda Köztársaság téri Tagóvodája
Kreatív játékok bemutatója:
-Helstáb Ákos (Szent Mór Katolikus Iskola biológia szakos tanár) bemutatta az általa kidolgozott „Védd meg a Földet” stratégiai játékcsomagot.
-Borsós Zsófia a Zöld – Híd Alapítvány környezeti nevelője beszélt a „Tapasztald meg Pécset!” interaktív, környezetvédelmi és városismereti kiállításról (víz, energia, természet és állatvilág, hulladék témakör), amelyet az óvodák folyamatosan kölcsönözhetnek.
-Deákné Hirdi Diána a Kertvárosi Óvoda óvodapedagógusa bemutatta saját maga által – többségében újrahasznosított hulladékból – készített játékeszközeit.
A találkozó végén mindenki barkácsolhatott újrahasznosítható alapanyagokból fejlesztőjátékot.Az óvodapedagógusok olyan játékokat ismertek meg, amelyeket felhasználhatnak környezeti nevelőmunkájuk során, ötleteket kaptak az újrahasznosítás lehetőségeiről a barkácsolásnál.
Résztvevő Zöld Óvodák: 17

 „Zöld Óvodák- Zöld partnerek együttműködése”Jubileumi kerekasztal beszélgetés
2016. december 15. Mecsekerdő Zrt. Igazgatósága
Megköszöntük partnereinknek az egész éves támogatást, és a környezettudatos magatartás alakításához kapcsolódó formai, tartalmi továbbfejlesztési lehetőségekről beszélgettünk.
Partnerek részvétele: Zöld Híd Alapítvány, MecsekerdőZrt., Tree Mission (Oxymanó), és pécsi Zöld Óvodák képviselői
Dr. Őri László Pécs Alpolgármestere (a jubileumi rendezvénysorozat fővédnöke) a városvezetés nevében elismerte, és fontosnak tartotta tevékenységünket.
Kötetlen beszélgetéssel, jó hangulatban zajlott a találkozó, megállapodások születtek a további partneri kapcsolatok ápolásáról, és az együttműködés lehetőségeiről.
Résztvevő Zöld Óvodák: 6

“Fenntartható fejlődési célok, és óvodai megvalósításának lehetőségei” – szakmai tanácskozás
2017. január 20. Civil Közösségek Háza
Program:
– Pécs város környezetvédelmi stratégiája
(Dr. Őri László Pécs Alpolgármestere))
-A fenntartható fejlődés elméleti, és gyakorlati kérdései (Dr. Hajnal Klára egyetemi docens)
– Zöld Óvodák, bázisintézmény működése az elmúlt 10 évben, helyi hálózatépítés
(Boczné Patcai Klára óvodai szaktanácsadó)
– A 2017 évre választott növény, és állatfajok bemutatása (Ötvös Károlyné biológus Magyar Biológiai Társaság)
– Korszerű módszerek alkalmazása a Zöld Óvodákban – Zöld Óvodák jó gyakorlatai:
-A villányi Kikerics Óvoda Zöld Óvodai tevékenysége (Kikerics Óvoda Villány)
-Óvoda az erdőben (Keleti Városrészi Óvoda Eszperantó utcai Tagóvodája)
-Egészségnevelés és sószoba
(Kertvárosi Óvoda Enyezd utcai Tagóvodája)
-FürgeÜrge foglalkozások (Városközponti Óvoda Köztársaság téri Tagóvodája)
Kísérőprogram: „10 Zöld Óvodai év képekben” fotókiállítás Pécs, és Baranya megye Zöld Óvodáinak életéről, amelyre 18 óvoda küldött fotókat.
Elmélet, gyakorlat, jó gyakorlatok, szakmai anyagok bemutatása történt óvodapedagógusok és a környezeti neveléssel foglalkozó szakemberek bevonásával.Mindenki számára magával ragadó, és elgondolkodtató, élményekkel teli előadásokat hallhattunk. A munkaközösség hagyományai közé tartozik minden év januárjában Ötvös Károlyné előadása, amely itt is nagy sikert aratott.Az elméleti ismeretek mellett volt játék, kevés testgyakorlás, ötletbörze, kötetlen beszélgetés, tapasztalatcsere, valamint minden résztvevőnek apró ajándékkal kedveskedtünk. A találkozó végén sor kerül a bázisintézmény számára kiküldött Zöld Óvodai szakmai anyagok, és kézműves ajándékok kiosztására az intézmények és a résztvevők között.
A szakmai napról széles körű helyi médiatudósítás is beszámolt.
Összes résztvevő: 76 fő
Résztvevő Zöld Óvodák: 30

 „Zöld Óvoda 10 éve – a lakóhely megismerése, és értékeinek megőrzése” – múzeumpedagógiai foglalkozás és hospitálás
2017. február 22.;23.Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya
Múzeumpedagógiai foglalkozás gyermekeknek, hospitálási lehetőség óvodapedagógusoknak Burján István muzeológus/etnográfus vezetésével – két alkalommal.
A „Vízkereszttől – hamvazószerdáig” című foglalkozáson Baranya megye népművészete, és népi kultúrájának bemutatása mellett kiemelten szerepelt a mohácsi busójárás – mint hungarikum, és a Világörökség része – bemutatása. A gyermekek interaktív foglakozáson megismerkedhettek a farsanghoz, téltemetéshez kapcsolódó népi hagyományokkal.
A gyermekek, valamint a hospitáló óvodapedagógusok számára maradandó, és élményt nyújtó foglalkozáson vehettünk részta népi kultúra tárgyainak megtekintésén, közvetlen használatán, és a hozzá kapcsolódó tevékenységeken keresztül.
Résztvevő Zöld Óvodák 19

 „10 év – 10 km” emléktúra a Zöld Óvoda pályázat jubileuma tiszteletére
2017. március 18.Mecsek hegység: Misina tető – Tubes – Lapis – Remeterét – Mandulás
Békés Zoltánné óvodapedagógus túravezetőként számos őshonos növényfaj bemutatásával gyarapította ismereteinket. A résztvevők a megtett túra emlékére színes tájékoztató füzetet kaptak a meglátogatott természeti helyszínekről.
Nagyon kevés volt a résztvevő, pedig időben, és részletesen kapott tájékoztatást minden Zöld Óvoda és az időjárás is megfelelő volt. Akik ott voltak, azok nagyon jól érezték magukat, igazi kikapcsolódást jelentett, és nem is volt fárasztó.
Résztvevő Zöld Óvodák: 2

 „Öltözz Zöldbe!” – flashmob
2017. március 20. Baranya megye
Részvétel, és szervezés az országos rendezvényen. A meghirdetett programot továbbítottam az intézményeknek, aktivizáltam őket a részvételre. Az eseményről értesítést, és fotókat küldtek bázisintézményünknek, amelyről beszámoltam a MMGM felé.Az intézmények visszajelezték, hogy nagy sikere volt a programnak, minden résztvevő pozitívan nyilatkozott. Különböző közösségi oldalakon tették közzé a részvételt fotók mellékletével.
Résztvevő Zöld Óvodák: 15

 „10 év – 10 próba” Zöld óvodák játékos vetélkedője
2017. április 21. Pécsi SZC Zsolnay Vilmos Szakgimnázium és Szakközépiskola tornaterme
Nyolc Zöld Óvoda játékos tudáspróbáját rendeztük meg a Föld Napja tiszteletére. A fantázianevekkel elnevezett 5 fős csapatok (gyermekek, szülők, óvodapedagógusok) tíz forduló során bizonyíthatták, milyen sok ismerettel rendelkeznek a környezetvédelemről. (pl. totó, szelektív hulladékválogatás, vizes játék, rolleros ügyességi játék, barkácsolás hulladékból). A feladatok összeállításában figyelembe vettük a Zöld Óvoda pályázat kritériumrendszerét. A csapatok teljesítményét zsűri értékelte, és hasznos ajándékokat (facsemete, belépők az Állatkertbe, élményparkba) kaptak a részvételért. Nem volt rangsorolás, hanem minden csapatot külön értékeltünk, amiben jól szerepelt, így senki sem lett vesztes.A tudáspróba utolsó feladata az volt, hogy minden csapat előadott egy magyar népi dalos játékot, amelybe a többi csapat is bekapcsolódott, így szülők, pedagógusok, gyermekek közösen játszottak.A csapatokat szurkolók is kísérték, akik a buzdítás mellett apró ajándékokért villámkérdésekre válaszolhattak. Rendezvényünk záró eseménye volt, hogy minden csapat a szabadban feleresztett léggömbben üzenetet küldtünk arról, hogy a Zöld Óvodásoknak fontos a környezet védelme, és megóvása.Nagyon jó hangulatban töltöttük a délutánt, felnőttek, és gyermekek számára emlékezetes volt a rendezvény. A szülőktől meghívott óvodapedagógus kollégáktól is sok elismerést kaptunk.
Résztvevő Zöld Óvodák: 8
Összesen kb. 80 fő

Jubileum – záró „batyus” piknik
2017. június 12.aVárosközponti Óvoda Köztársaság Téri Tagóvodája udvara
Lezártuk, és értékeltük a Zöld Óvodák 10 éves jubileuma alkalmából rendezett programsorozatot, és egyben a munkaközösség éves tevékenységét.
Az elmúlt évek, és ez év programjairól diavetítéses fotóbemutató is volt.
Az összejövetelre nagyon kevesen jöttek el, ezért a munkaközösség éves értékelése, és köszönetnyilvánítás a tagság éves aktivitásáért elektronikus formában is megtörtént. Résztvevő Zöld Óvodák: 3

 

 

azoldovoda_logo_nagy